Je tomu dva roky, co jsem řešil, jak zlepšit SEO firemních stránek CaspiaTech.cz, které jsme měli vygenerované ve Wix.com. Je to uživatelsky velmi přívětivý online editor stránek s hromadou šablon. Měl ale jednu zásadní nevýhodu. Rychlost. Spíše pomalost. Stránky vykresloval JavaScript na straně prohlížeče. Hrůza. Navíc Seznam.cz si neporadil s indexací. Takže pro česko SEO katastrofa.

Byl čas přejít jinam. Moje osobní stránky mi tehdy běžely na Wordpressu a tak jsem věděl, že ani tudy cesta nevede. Wordpress je obrovský moloch, těžko dlouhodobě udržovatelný. Technologický overkill. Navíc, když vyjde nová verze a vaše šablona není aktualizovaná, máte smůlu. Nechci řešit FTP, hosting, pluginy, kompatibilitu, problémy aktualizací, že se něco rozbije.

Hledal jsem elegantní řešení, jednoduché a do budoucna udržitelné. Ideálně data přístupná v čitelném formátu, kompletně oddělená od vzhledu. Začal jsem pokukovat po statický generovaných stránkách. Je to logické, web upravujete jen nárazově, tak proč by se měl neustále dokola generovat pro každou návštěvu. Navíc i staticky generované weby nemají problém s dynamickým obsahem jako jsou komentáře, formuláře a tak dále.

Asi nejznámějším a nejpoužívanějším nástrojem je jekyllrb.com. Jenže já jsem idealista a na Jekyllu mi vadilo Ruby a taková ta komplikovanost a pomalost. Hledal jsem jednodušší a přímočaré řešení. Zalíbilo se mi Hugo, což je statický generátor napsaný v jazyce Go a je ukrutně rychlý. Má jasně definovanou strukturu a velkou knihovnu šablon, ze kterých se dá vycházet. Obsah webu je krásně přehledně uložen v textových souborech ve formátu Markdown. Obrovskou výhodou je možnost použití klasických vývojářských nástrojů pro správu verzí kódu jako je git. Jak tedy vypadá celé workflow? Zdrojové kódy uložím na GitHub.com, ten je napojený na Netlify.com, což je CDN vystavující stránky velmi rychle z Cache. Není potřeba žádný server, PHP, databáze, Apache nebo jiné obskurnosti. Prostě upravím soubor, pushnu do Gitu a za chvíli vidím změnu na produkčním webu.

Říkáte si, že je to super pro vývojáře, nebo člověka znalého kódu. Ale co marketér, nebo textař? Bude se muset učit tyto technologie? Opravdu ne. Stačí takto jednoduché workflow jednou nastavit a potom napojit na nějaký Conten Management System (CMS), například NetlifyCMS nebo forestry.io. Pak už se obsah edituje klasicky přes webové rozhraní, stačí se naučit Markdown zápis, což zvládne každý.

Protože jsem tvořil nové firemní stránky hlavně kvůli SEO, hodně jsem se zaměřoval na rychlost běhu. Další technologie, na kterou jsem narazil, bylo AMP. Jedná se o framework navržený Google pro ultra rychlé zobrazování stránek ve výsledcích vyhledávání na telefonu. Je to vlastně omezená podskupina HTML5 zaměřená na rychlost. Původně byla technologie určená pro zpravodajské weby, později pro eshopy a ještě později se začala využívat i pro “vizitkové weby”. Princip je jednoduchý, pokud web splňuje AMP standardy, tak si jej Google naindexuje, obsah vloží do své Cache a ve výsledcích vyhledávání zobrazí u webu malý blesk ⚡️ a po kliku na příslušný web jej zobrazí okamžitě, protože je již načtený se stránkou s výsledky vyhledávání. Klasická stránka se zobrazí za vteřinu a víc, kdežto AMP optimalizovaný web se zobrazí bleskově, prostě hned.

AMP stránky si můžete vyzkoušet zadáním klíčových slov caspia smart home v mobilu do vyhledávače, pak ve výsledcích vyhledávání uvidíte u stránek malý ⚡️ a po kliku se okamžitě zobrazí.

Hledal jsem tedy šablonu v Hugo, která podporuje blog a AMP. Z ní jsem vyšel, silně ji upravil a výsledek se dostavil. Na požadovaná klíčová slova (“chytrý dům brno” a další) jsme na první stránce ve vyhledávání.

A dnes nastal čas přejít i s mým osobním blogem na tuto super technologie statických stránek. Jen pro moje stránky není důležité SEO, tak jsem vynechal AMP.

Konečně jsem WordPress free 😀

PS: Jen malá ukázka, jaký je WordPress krám. Chtěl jsem staré stránky ve WP hodit na doménu old.miroslavbucek.cz, ale standardně to není možné. WP vždy přesměrovává web na definovanou adresu, tedy tu původní. Tato změna se tedy neobešla bez zásahu administrátora, který musel něco ručně upravovat, procházet databázi a další věci. Fuj, jen pro vystavení pár statických stránek.