Asi to dělá každý, učíte se novou věc, hledáte nové obzory, píše si poznámky. Později se vydáte stejným směrem, je zbytečné znovu objevovat již objevené, lepší je pročíst si poznámky z prvního objevu.

Dlouhou dobu jsem používal kombinaci 3 nástrojů (Things, TaskPaper, Google Docs) a jak mi to přišlo, zapisoval jsem si poznámky, odkazy a postupy, jak a to. Celou dobu jsem hledal jednotný program. Nabízelo se použít Evernote, je to mocný nástroj pro poznámky, ale nikdy mi příliš nevyhovoval. Nejspíš proto, že je příliš složitý, komplexní, univerzální. Hledal jsem jednodušší cestu.

Tento víkend jsem se rozhodl vyzkoušet všechny OSX aplikace z App Store, které mi vrátí vyhledávání na klíčové slovo „notebook“. Inspirací mi byla aplikace Notational Velocity, která mi však nevyhovuje kvůli přílišné jednoduchosti, nefunguje v ní Hledat další (Ctr+G) a hlavně, již není vyvíjena. Celkově jsem vyzkoušel něco přes 10 aplikací, u placených jsem si stáhnul trial. Jaké jsou moje požadavky?

  1. aplikace v jednom okně – v levém sloupci „adresář“, v pravém obsah
  2. perfektní vyhledávání – jak kontextové přes všechny soubory, tak zároveň vyhledávání v jednom souboru s funkcí najít další (nezdá se to, ale byl to hlavní problém všech aplikací s výjimkou vítěze)
  3. možnost ukládat jak formátovaný text, dále markdown, tak hlavně kusy zdrojových kódů obarveně (opět další problém pro většinu aplikací)
  4. aktivní odkazy – pokud do textu vložím odkaz, musí se stát aktivním, abych na něj později klikl a dostal se na odkazovanou stránku (opět velmi častý problém u většiny aplikací)
  5. synchronizace pomocí Dropboxu, nebo ukládání souborů do filesystému (to zjistí synchronizaci samo o sobě)
  6. v ideální případě i iOS App

Bohužel kombinace všech požadavků je smrtící pro všechny aplikace, musel jsem tedy zvolit kompromis a doufat, že zbytek vývojář časem doplní.

Jaký je můj výsledek? Nakonec jsem vybral aplikaci, kterou jsem v prvním kole vůbec netestoval. Vybíral jsem podle ikon a tuto aplikaci si spletl s hrou. Ano, tak špatnou má aplikace ikonu. Protože jsem v prvním kole nevybral žádnou aplikaci (většinou z důvodu nemožnosti vyhledávat přes všechny soubory a hlavně vyhledávat v jednom konkrétním).

Ve druhém kole jsem vyzkoušel Quiver a hned se mi líbil. Jeho hlavní výhodou je právě perfektní vyhledávání a splňuje všechny další parametry, jen zatím nesynchronizuje s Dropboxem, ale autor na tomto nedostatku usilovně pracuje. Ale proč hlavně se mi aplikace líbí? Umožňuje vkládat do dokumentu bunky (jakoby odstavce) a u každého zvolit, jakého bude druhy, zda formátovaný text, zdrojový kód (který ihned obarví) a klasika Markdown.

Quiver App Store icon

Aplikace má i svoje dětské mouchy, které jsou u první verze pochopitelné a na kterých autor pracuje. Nejvíc mi vadí, že není aplikace příliš optimalizovaná pro používání jen klávesnicí, například nelze přecházet šipkami mezi buňkami. Nebo po vytvoření nové poznámky a zadání jejího názvu není možné začít psát text například po zmáčknutí tabu, nebo šipky dolů. Musím nepochopitelně zmáčknout klávesu Shift+Enter pro zadání nové buňky.

Popis nedokonalostí vítěze dává tušit, jaká mizérie mezi těmito aplikacemi panuje. A málem bych zapomněl, proč jsem si ikonu vítěze spletl s hrou? Posuďte sami :-)

Update z roku 2020, již dlouhá léta jsem přešel z Quiver na Bear, program vypadá funkčně úplně stejně, ale je mnohem propracovanější.

Bear App