Kamarád mi na týden půjčil 3D tiskárnu Průša i3 MK3S. Hodně jsem se bál, že z ní budu nadšený a budu si ji muset hned koupit a jaký je výsledek?

Začnu pěkně popořádku. Jsem takový ten domácí kutil. Nemám problém s pájením plošných spojů, nemám problém s různým bastlením s vrtačkou, šroubky, hliníkovými profily a tak dále. Poskládám si elektroniku, provozuju doma vlastní malou serverovnu. Dlouhou dobu pokukuju po 3D tiskárnách, ale osobní zkušenost jsem neměl. Z doslechu jsem měl nevalné povědomí o 3D tisku. Je to alchymie. Nefunguje to jako klasická tiskárna, kterou po 3 měsících zapnu a vytisknu pár dokumentů, občas fotku a zase ji vypnu. Od doby, co mám A3+ fototiskárnu Epson (od roku 2014) s velkými nádržemi na inkoust už je to paráda. Už to není laborování jako s HP nebo Canon. Kde bylo nutné kupovat i nové tiskové hlavy. K tomuto srovnání se ještě někdy vrátím.

první, co jsme vytiskli
První, co jsme vytiskli, byly Minecraft meče :-)

Zásadní rozdíl od klasického tisku je v tom, že musím vybírat vhodné tiskové materiály. Já za ten týden zkoušel pouze jeden. Druhou odlišností je zásobník. Na klasické tiskárně můžu vytisknout desítky listů. Na 3D tiskárně pouze jeden model, který pak musím ručně oddělit od desky, na kterou se tiskne. Ano, můžu na jednu desku vytisknout víc modelů, ale s tím jsem neměl dobrou zkušenost, když musela tisková hlava přejíždět z místa na místo. Tisk trval delší dobu a tisk nebyl tak dobrý.

Teď se pustím trochu do kritiky. Nechápu, jak může tiskárna za 27 tisíc Kč nemít WiFi připojení. Lze ji připojit kabelem, což ale nedává smysl, nechci mít hlučnou a smradlavou věc v pracovně, ale v garáži. Takže když jsem chtěl tisknout, musel jsem model uložit na SD kartu, kterou jsem přenášel. Ano prosím, v tiskárně za 27 tisíc není chip s WiFi, který stojí pár stokorun. Nepochopím a to mají tiskárny od Průša světový věhlas a jsou brány jako etalon?

S kritikou bych mohl pokračovat dál, ale o tom nechci psát. Chci se vyjádřit k samotné podstatě 3D tisku. Slyším názory, že za chvíli bude 3D tiskárna v každém domě a to si nemyslím. Bude ve firmách, které budou tisknout náhradní díly, nebo v dílnách profíků. Proč posílat náhradní díl přes půl světa, když ho lze vyrobit lokálně. 3D tiskárny budou také ve všech dílnách bastlířů, nebo spíše už jsou.

Je to stejné jako s šicími stroji. Má ho každý doma? Ne. U nás sice ano, protože jsou sestry i mamka švadleny, ale nemyslím si, že šicí stroje nějak změnily trh s oblečením, že by si každý sám šil doma oblečení.

Takže moje odpověď na otázku, zda jsem byl s tiskárny nadšený a chci ji hned koupit? 3D tiskárna pro tisk hotových modelů, které si stáhnu s internetu je podle mého názoru drahý špás. Podle mého je ideální pro vlastní tvorbu, tedy vytvořím si nějaký model a ten si vytisknu a použiju. Jenže to není tak jednoduché. Například jsem si chtěl vytisknout držák na web kameru na monitoru a než jsem se rozmyslel, jak by to mělo celé vypadat, než jsem vše naměřil, tak mě to přestalo bavit a vzal jsem kus drátu a výsledek vidíte :-) 3D tiskárnu si určitě do domu koupíme, až budou synové trochu větší, dělit se o tiskárnu ve 3 lidech už bude dávat větší smysl.

Použití drátu je rychlejší, jako držák na kameru
Než tisk je rychlejší bastlení