Co mají společného bledule se ztrátou dat?

Na oboje jsem přišel ve stejný den 😀

Cloud není záloha

Vždy říkám, že cloud není záloha a o víkendu se mi to potvrdilo. Přišel jsem asi o 50% dat uložených v Dropboxu. Nepodařilo se mi dohledat, kdy přesně se ten problém stal a co bylo příčinou. Myslel jsem, že jsem udělal něco špatně, když jsem prodával iMac a mazal všechna data. Ale podle zálohy TimeMachine nastal problém ještě před tímto. Tak před 14 dny.

Proč jsem na problém nepřišel dřív? Hned? Protože mi zmizely jen obsahy hlavních adresářů, hlavní adresáře byly pořád vidět, ale v nich už žádné adresáře nebyly. Navíc nejvíc používaná složka „Pracovní“ byla v pořádku.

Všechno začalo tím, že Dropbox nabídnul místo synchronizace složky na disku stream dat. Takže nemusím mít všechny soubory uložené lokálně, ale podle potřeby se stáhnout z internetu. Jinak složky obsahují prázdné soubory. Lze u složek zvolit režim „Make available offline“, což jsem tehdy udělal na celou složku Dropbox, ale očividně to nezafungovalo.

Zřejmě byl problém v tom, že jsem měl pomocí Dropboxu synchronizovanou i složku Web, kde mám různé svoje pracovní weby, než se nahrají na produkci. Problém ale je JavaScript, respektive NodeJS, který generuje složku „node_modules“, která se časem nafoukne do obřích rozměrů, obsahuje i 1GB malých souborů a těch může být i půl milionu. Navíc se často mění. To očividně Dropbox úplně zahltilo a dohledat v něm naposledy smazané soubory skončí takto:

Dropbox smazané soubory
Dropbox a jeho nefunkční obnova smazaných souborů

Obnova dat

Takže obnova dat z webu Dropbox se nepovedla. Obnova dat z lokální TimeMachine samozřejmě taky ne, protože složka lokální Dropbox obsahovala asi jen polovinu dat, zbytek prázdné soubory.

Naštěstí jsem v tomto paranoidní a na svém Synology NAS mám spuštěnou službu Cloud Sync a nastavenou tak, že nemaže soubory, jen přidává nové. Tohle mi zachránilo krk. Jen mám teď dost bordel v datech a bude je potřeba trochu poklidit.

Synology Cloud Sync
Synology NAS a jejich služba Cloud Sync mi zachránila data

Takže opět opakuji, zálohujte, zálohujte, zálohujte a cloud není záloha! Cloud vám jen synchronizuje data, tedy smaže i omylem smazaný adresář na všech ostatních zařízeních.

Mimochodem, zálohujete si email?