Po osmi letech bydlení na vesnici a po neustálých výpadcích internetu jsem se rozhodl najít řešení, které předčilo mé očekávání.

Ale popořádku. Bydlet kousek od Brna na vesnici má své nesporné výhody, ale každá strana mince má dvě strany. Bydlet v lesích má i stinné stránky, například časté vápadky elektřiny. Ty jsem vyřešil záložními UPS. Dohromady jich mám doma 5. S výpadky elektřiny jdou ruku v ruce i časté výpadky internetu, protože v 21. století nemáme na vesnici cenově dostupnou optiku, ale musíme spoléhat na vzduch. Buď LTE, nebo WiFi přes místní providery. LTE je pomalé a v špičkách přetížené. WiFi je sice rychlé, ale vzhledem k tomu, že k nám putuje z Brna přes několik vysílačů, je dost nestabilní. Každý měsíc je výpadek v řádu desítek minut.

V době lockdownu jsme všichni odkázaní na dobrý internet. Často pořádáme online porady, využíváme online aplikace pro práci, díváme se online na filmy, dokonce televizi už sledujeme jen přes internet. Bez vody vydržíme den, bez elektřiny taky, ale bez internetu já osobně nevydržím ani minutu :-) A ano, jsou u nás občas i výpadky vody. Alespoň všechny tyto komodity nebereme jako samozřejmost a vážíme si jich.

Hledal jsem tedy záložní řešení internetu. Moje požadavky byly jasné, ideálně jedna krabička, které bude mít v sobě LTE modem a vstup na WiFi internet. Když přestane internet fungovat, tak automaticky přepne na LTE. Vím, že tohle umí klasické WiFi routery, ale protože mám doma již parádní WiFi mesh, hledal jsem jednoúčelové zařízení. Dále to nesmí být žádná Čína. Narazil jsem na LTE modem Teltonika RUT240 a i přes vyšší cenu jsem se rozhodl zařízení objednat.

Jen malá odbočka k Alze, jeden den v 18 hodin jsem objednal, druhý den v 9 ráno dorazil. Paráda.

Po vybalení RUT240 a našroubování antén stačilo přidat SIM, připojit externí WiFi přijímač ze střechy do WAN konektoru a z LAN konektoru připojit internet do domácí sítě. Pak se připojit na IP adresu RUT240, projít průvodce, nastavit lokalitu, potvrdit operátora, jen bylo nutné ručně nastavit APN na internet.t-mobile.cz, protože automatika nefungovala. Dalšího nastavení nebylo třeba, WAN failover byl přednastavený.

Pustil jsem se do zkoumání vychytávek, které zařízení umí a opět příjemné překvapení. Vše se nastavuje přes jednoduché web GUI, pomocí kterého lze nastavit obrovskou spoustu parametrů. RUT240 běží na operačním systému RutOS, což je odvozenina OpenWrt, který je postavený jak jinak, než na Linuxu. Zařízení lze ovládat mobilem, například restart, přepnutí zdroje internetu, poslání statusu, …

Ovládání pomocí SMS funguje tak, že pošlu na telefonní číslo SMS ve tvaru:

<heslo> nebo <seriové číslo> <příkaz>

Lze také nastavit, zda zařízení bere příkazové SMS jen z určitého telefonního čísla, nebo ze všech. Pokud nastavím jen jedno telefonní číslo, můžu vypnout ochranu heslem.

SMS status modemu RUT240
Ukázka SMS statusu

Nebo je možné nastavit posílání stavových SMS a emailů, když například zabere failover.

Informační SMS o výpadku internetu zaslaná RUT240
Informační SMS o výpadku internetu zaslaná RUT240
Informace o stavu RUT240 lze posílat i emailem
Informace o stavu RUT240 lze posílat i emailem

Naprosto parádní je možnost zapnutí monitoringu zařízení a přístupu i bez veřené IP adresy prostřednisctvím služby výrobce na adrese rms.teltonika-networks.com.

Co se mi dál líbí

  • při připojení a odpojení WAN nenastane žádný výpadek
  • snadný upgrade firmware, aktuálnosti firmare, byl jen měsíc starý
  • podpora OpenVPN a dalších VPN
  • možnost doinstalovat další balíčky, jako je WireGuard
  • podpora Wake on LAN
  • možnost zadat objem dat, které sa můžou vyčerpat
  • ohromná spousta různých grafů a logů
  • perfektní HW provedení s možností vyměnit antény nebo použít externí
  • perfektní dokumentace
  • možnost ovládání externích zařízení pomocí pinu (například reset WiFi na střeše)
Moderní dashboard pro monitoring a vzdálený přístup
Moderní dashboard pro monitoring a vzdálený přístup na adrese rms.teltonika-networks.com
Tak vypadá výpadek internetu
Tak vypadá výpadek internetu, jen se zvedne ping, když se přepne na LTE

Pokud bude zájem, v některém z dalších článků se můžu víc rozepsat o nastavení a o dlouhodobých zkušenostech se stabilitou internetu.

Na závěr musím napsat, že tento výrobek Litevské firmy naprosto předčil moje očekávání a doporučuji ostatním.

Pokud vás zajímá i bezpečnost uložení dat, tak na toto téma se rozepisuji v jiném článku Konečné řešení zálohování a synchronizace dat