Internet je plný nadšených reakcí na nový nakousnutý procesor M1, respektive SoC. On je to celý počítač na jednom křemíku. Doporučuji krásný článek na toto téma Why Is Apple’s M1 Chip So Fast?

Já se nebudu zabývat ani technickou stránkou věci, ani nebudu předkládat umělé testy. Sepíšu dva měsíce uživatelských zkušeností a také pocitové porovnání práce na MacBook Pro (Apple M1, 16GB RAM, 512GB SSD) se stolním iMac 27" 5K (Intel i5, 24GB RAM, 512 NVMe SSD, 1TB SATA SSD).

Kompatibilita Apple Silicon

K čemu by byl vysoký výkon a dlouhá výdrž na baterie, kdyby nebyl nový procesor podporovaný v nových aplikacích. Za ty dva měsíce, co stroj mám, nebyl týden, kdy by neproblěhlo oznámení nové podpory. Takže kromě Mailplane a Sublime Text, už jsou všechny mnou používané aplikace nativně pro M1. Vývojová prostředí od JetBrains (PyCharm, WebStorm), dokonce Docker frčí nativně, Parallels Desktop umí spustit nejen ARM verzi Windows, ale také Linux. LibreOffice Vanilla, iTerm, 1Password, Bear, Day One, Syncthing, WireGuard, Bartender, Slack, Firefox, Chrome. I Adobe Lightroom jede nativně a odezva uživatelského rozhraní je pocitově rapidně rychlejší, než na Intelu.

Apple MacBook Pro M1, detail
M1 vypadá úplně stejně, jako stará Intel verze, asi moje jediná výtka

Jak se tak dívám, zatím ještě není podpora pro Dropbox, ale běží bez problémů v emulaci. Trochu mě to ale překvapuje, od Dropboxu bych čekal rychlejší reakci. Stejně jako není nativní optimalizace od Google a jeho Drive.

Co se týká Homebrew, tak tam je odpověď trochu složitější. Plná podpora pro M1 ještě není, ale běžné aplikace, jako Python, Node.js, Java, Hugo a další podporované samozřejmě jsou. Je také možné si rozjet dva terminály, jeden nativní a druhý v emulaci Rosetta 2. Já jedu pod M1 verzí a nemám problém.

Tady musím složit Apple poklonu. Jak se to podaří, že tvůrci aplikací tak ochotně portují pro (zatím) minoritní platfotmu, je mi záhadou. Ale tohle Apple umí, na rozdíl od cloudu a sociálních sítí, které mu prostě nejdou.

Výkon M1

Asi nejvíc se mluví o výkonu nového “procesoru”. Posledních 14 dní jsem používal jen MacBook M1 a tento týden se opět vrátil na iMac Intel a po několika dnech mne napadl krásný příměr. Intel je takový gumový. M1 reaguje bleskově. Jinak se to jednoduše napsat nedá.

MacBook a tulipány
Žena si koupila tulipány 💐, no nevyfoťte je 😀

O Adobe Lightroom jsem už psal, jak je uživatelské rozhraní rychlé. Také export fotek z RAW do JPG je dvojnásobně rychlejší. I práce s fotkami je prostě okamžitá.

Celkově mi přijde, že je spouštění aplikací prostě instantní, kliknu a ona se otevře. Nemusím čekat.

I když jsem se snažil nový stroj co nejvíc zatížit, spustil jsem virtuální Windows, virtuální Debian, v Dockeru instanci Confluence s Postgre databází, spustil PyCharm a v něm 3 projekty, WebStrorm a v něm dva projekty, vůbec jsem nepozoroval zpomalení. A už vůbec jsem neslyšel ventilátor, nebo nejdej Bože, že by MacBook M1 topil.

Dovolím si malé rýpnutí do Intelu. Jak je možné, že tak obrovská a zavedená společnost tak zaspí? AMD trhá Intely na kusy už delší dobu, teď se přidal Apple a ponížil obě tyto firmy uvedením Low Cost varianty svého procesoru. Co se bude dít na podzim, až Apple uvede M2, nebo M1X, to si ani nedovedu představit.

Baterie

Výdrž na baterii je naprosto neuvěřitelná. Přirovnávám to k iPadu, ten nenabíjím každý den, ale několikrát týdně. Stejné je to u MacBooku, po 7 hodinách práce je baterie na 49%.

Výdrž MacBook Pro M1 na baterku

Všiml jsem si také zajímavého efektu. Často mívám otevřené SSH spojení v terminálu. Toto spojení se nepřeruší i když zavřu MacBook a tím se uspí. Také jsem si všiml, že se i zavřený MacBook (a odpojený od napájení) přihlásí na WiFi. U Intel variant je v nastavení Úspory energie možnost zapnout funkci “Power Nap”. Tato možnost u M1 variant již není a očividně je zapnutá pořád bez dopadů na energii.

Závěr

Takže na závěr. Jsou už stroje s Apple Silicon připraveny na práci? Před dvěma měsíci bych řekl, že ještě ne, bylo příliš nepodporovaných aplikací. Ale dnes můžu s klidným srdcem říct, že ano. Pro vývojáře je M1 plně připravené. Samozřejmě se vždy dopředu podívejte na seznam podporovaných aplikací, například isapplesiliconready.com.