Jako letitý uživatel Apple produktů mám potřebu veřejně napsat můj názor na včera představené nové MacBooky Pro. Od roku 2008 jsem si našel cestu k Apple přes první iPhone, tehdy se ještě u nás neprodával, dovezli jsme si jej přes kamaráda z USA. Za nedlouho poté jsem přešel i s notebookem na tehdejší MacBook Pro 15“ 2008.

Na obrázku není můj původní MacBook. Můj do teď běží u sestry. Na obrázku je zrasovaný kousek koupený na náhradní díly.

Od té doby jsem svým nadšením a spokojeností přivedl spousta kamarádů na stejnou nakousnutou loď a také celá moje rodina jede na Apple produktech. Ale ani moje obecné nadšení mi nezabrání v kritice. A do té se dnes pustím.

Nový MacBook Pro M1 a zaprášený MacBook Pro 2008
Nový MacBook Pro M1 a zaprášený MacBook Pro 2008

To, co Apple předvedl je krok zpět. A přitom to není ani tak tím, co představil, ale spíše co nedotáhnul. Ano, řeč je o přidaných portech, HDMI, slotu pro SD kartu a hloupém MagSafe. Ošklivý výřez v displeji je už jen třešnička na dortu.

Ale popořadě, byl to Apple, kdo akceleruje vývoj, kdo pomohl zabít DVD v noteboocích, VGA port a teď měl našlápnuto na vymazání nešikovného HDMI portu a nahrazení mnohem lepším a univerzálnějším USB-C portem. Jeho vrácení naprosto nechápu. Stejně jako vrátit zpět SD kartu, stejně každý nosí redukce a když jsem měl v minulých Macích tento slot, nikdy jsem ho nepoužil.

Ale co je nejvíc promrhaný návrat, tak to je MagSafe. Chápejte, jeden slot jen pro nabíjení. Jaký to má smysl? Proč nemůže být MagSafe i datový? Jako to má iMac? Prostě k němu připojím magneticky napájení a přes zdroj, který je připojený k usb, nebo síti, tak připojím i data. Proste jeden kabel. Ano, jde to stále pomocí USB-C, ale to není Apple, od toho jsem čekal víc. A ano, pravděpodobně přes hloupý MagSafe nabijete MacBook rychleji, než přes USB-C, ale právě proto měl být MagSafe prostě datový.

Zapínací tlačítko MacBook Pro 2008
Zapínací tlačítko MacBook Pro 2008

No a na závěr si dám ten velký ošklivý výřez v displeji pro malinkou kameru a jednu diodu. Kdyby měl FaceID, tak neřeknu, je potřeba více senzorů, ale jen pro jednu webkamerku? Skoro se mi chce myslet, že je to jen „designová“ záležitost, v tím případě nechápu, co v takovém zařízení dělá HDMI a SD slot.

Mimochodem, víc bych pochopil, kdyby měl nový MacBook Pro pro profíky LAN port pro rychlé připojení sítě, samozřejmě 10GbE. To mi jako někdo chce opravdu tvrdit, že profíkovi stačí konektivita WiFi6? Tedy 100MB/s? To opravdu ne.